недеља, 16. децембар 2012.

О блогу

"Заборављена" историја представља блог који говори о настанку и деловању спортског клуба "Велика Србија" све до краја Другог светског рата. Литература коју сам користио за израду блога је : "Чика Дачине успомене", "Вечити дерби", "Фудбал у Краљевини Југославији", "Фудбал у Србији 1896-1918 године" и бројни новински чланци.
Овај клуб је кроз ратове, промене спољне политике владе Србије и смењивање режима успевао да одржи континуитет постојања једног клуба. У прилог томе иду грб, боје дресова и стадион  који су пренесени у ФК Црвена звезда. Исто тако је велики број чланова управе и играча прешао у ФК Црвена звезда. С друге стране сведоци смо тога да је ОФК Београд наставио континуитет БСК-а и Динамо ЗГ континуитет ХШК Грађански, по мени сасвим оправдано. НК Хајдук Сплит никада није био ни условљен да мења име, нити да се гаси јер је од свог оснивања био искључиво третиран као регионални клуб.
Евидентно је да у држави Србији још не постоји политички консензус око признавања предратне историје Црвене звезде иако све чињенице говоре о томе у прилог, јер признавање тога би јавно потврдило свима да је Црвена звезда изразито просрпски клуб још од 1913. године.
Нажалост, навијачи Црвене звезде су принуђени да на алтернативне начине говоре и пишу о  историји свог клуба, оној о којој нико јавно не сме да говори. Овај блог представља мој скроман допринос нашој борби и истрајности у ова тешка времена како за наш клуб, тако и за нашу државу, јер на крају оно што није записано као да није ни постојало.
Блог се састоји из седам делова : Почетак, Значајне утакмице Велике Србије, Обнова клуба након рата, Прве послератне утакмице и гостовања,Успеси клуба, Ривалство са БСК-ом и Повезаност Велике Србије са Црвеном звездом. У њима је хронолошки описан настанак клуба, резултати које је постизао, политичкe промене као и измене државног уређења које су условиле и мењање имена клуба.





2 коментара:

  1. Поштовани угтипс,

    одлична је ствар то што сте објавили блог о "заборављеној" историји. Молим Вас само да уз информације објавите и извор, у виду неке "фусноте" (у загради или слично). То што сте навели коју сте литературу користили јесте добро, али није довољно. У циљу што боље објективности и озбиљности блога ја Вас молим да текстове унапредите у том смеру. Посао јесте мало већи, али се тај труд исплати. Не смете да дозволите да Вам блог постане место на нивоу "Крцун основао Звезду" информација. Имате довољно материјала, чињенице и све остало што је потребно да овај блог постане нешто више од субјективног мишљења једног звездаша. Желим Вам сву срећу и успех у раду Блога.
    С поштовањем,
    Предраг

    ОдговориИзбриши
  2. Нисам био у могућности да одмах одговорим на пост. Ставио сам неколико слика, по мени најбитнијих. Ако некога занима неки доказ за одређен податак нека се јави, ја ћу радо поставити документацију...
    Поздрав!

    ОдговориИзбриши