субота, 15. децембар 2012.

Ривалство са БСК-ом

Утакмице БСК - Велика Србија (Југославија,СК 1913) су у то време биле најзначајније утакмице у Београду које су привлачиле највећи број гледалаца. Ништа није могло да умањи значај овог сусрета, ни слаба форма једног од такмичара, ни моментална криза, ни велике промене у тиму, апсолутно ништа.
Многи се питају зашто је баш утакмица БСК - Велика Србија дерби? Зашто није сусрет БСК - БАСК или рецимо БСК - Српски мач или нека сасвим друга утакмица између других клубова?
БСК је основан од играча који су напустили "Српски мач", па је овај клуб знатно ослабио. БСК се брзо развијао и окупио је велики број талентованих играча из Београда и околине, самим тим је преузео вођство и истицао се као најбољи.
Након тога је основана "Велика Србија". Основана је с тежњом да преузме вођство фудбала у Београду. Још пре него што је званично основана "Велика Србија" већ је привукла најбоље играче "Шумадије" и других мањих клубова, довела је Махека, затим  Петровицког и касније Мифека.
"Велика Србија" одмах је добила свој терен и изградила игралиште, окупила је у своје редове приличан број угледних личности и освојила симпатије народа, пре свега због назива клуба и онога што је он требао да представља. Након првог светског рата ривалство је појачано, јер су се стари чланови по повратку у отаџбину окупили око својих матичних клубова и опет се јавила тежња за пречишћавање међусобних рачуна. Фудбал се можда не би тако добро развио и достигао класу у то време да није постојало ривалство између "црвено белих" и "плавих".
Први дерби одигран је 8. септембра 1913. године на игралишту "Велике Србије", којем је присуствовало око 1000 гледалаца. Ова утакмица је представљала значајан догађај за спортисте у Србији. Екипа БСК-а је победила резултатом 2:0 а стрелци су били Милета Недић и Андра Којић.


Прва победа "Велике Србије" је извојевана 21. новембра 1920. године у утакмици за чика Дачин пехар. Оба поготка за "Велику Србију" постигао је Раденко Митровић у првом полувремену.
Златно доба "црвено-белих" је био период између 1923 и 1926 године, овај период су обележиле две титуле првака Краљевине Југославије (1924 и 1925 година) и једно изгубљено финале у Загребу (1926. године). У том периоду "црвено-бели"су били знатно успешнији у међусобним сусретима.Од укупно 22 одигране утакмице наша екипа је остварила 12 победа а екипа БСК 9, уз један нерешен исход. Гол разлика је била убедљиво на страни нaшег тима 73:38.
Рекордну победу "црвено-бели" су остварили 25. новембра 1923. године на терену БСК-а с резултатом 9:1(1:0).Стрелци за нашу екипу су били: Јовановић и Петковић по три поготка, Лубурић два поготка и Дача Ђурић један погодак, за екипу БСК-а једини погодак је постигао Дамјановић Утакмици је присуствовало око 3000 гледалаца, што је у то време било заисто велико.
Између БСК-а и Велике Србије, одиграно је укупно 141 утакмица. БСК је био успешнији у 74 наврата, нерешено је било 42 пута и Велика Србија је била боља 42 пута. Гол разлика 310:233 за БСК. Највише наступа за екипу Велике Србије у дуелима са БСК-ом је имао Лукић (43), затим следе Аца Петровић (41), Ђокић (40), Ивковић (39) итд. Најбољи стрелац Велике Србије у дуелима са БСК-ом је Драган Јовановић са 22 постигнула гола, следе Бане Секулић са 19 голова, Д.Петковић са 15 итд.

Нема коментара:

Постави коментар