субота, 15. децембар 2012.

Значајне утакмице и победе Велике Србије

Своју прву утакмицу "Велика Србија" је одиграла баш против свог првог суседа - БСК-а, на дан 6. августа 1913. године и изгубила резултатом од 0:2 (0:1). Међутим, иако је њен деби био обележен поразом, он је у потпуности успео, јер се нови клуб још одмах афирмирао као један од најбољих клубова у земљи...
Иако несуигран - јер је био састављен од неколико играча из крагујевачке "Шумадије", неколико Београђана, двојице Чеха, па чак и једног одраслијег дечака који је са осталима из дечијег клуба "Славија" непосредно пре тога приступио "Великој Србији". Без иједног заједничког тренинга, тим је на овој својој првој утакмици пружио сјајан отпор тада несумњиво најбољем клубу Београда и незваничном прваку Србије, БСК-у. Тим "Велике Србије" на овој првој утакмици је играо у следећем саставу: Данило Стојановић, Петар Радојковић, Мирослав Најдановић, Микан Павловић, Едуард Мифек, Миливоје Ивановић, Милан Стефановић, Влада Крстић, Алојз-Лојда Махек, Милета Јовановић и Јошка Фурјановић.
Другу утакмицу и уједно прву победу екипа "Велике Србије" је остварила над екипом "Српски мач". У овом сусрету нови клуб је однео заслужену победу резултатом 3:1. Нешто доцније, на позив "Српског мача", наш клуб је поново однео победу овај пут резултатом 2:0, чиме је још више добила на популарности.
Прву интернационалну утакмицу екипа "Велике Србије" је одиграла у Темишвару против екипе ТАЦ. Овој утакмици присуствовао је за оно време рекордан број гледалаца - преко пет хиљада, а од овог броја било је највише Срба из Темишвара и читаве његове околине, који су били дошли да навијају за своје земљаке. Ова заиста лепа утакмица морала је да буде прекинута код резултата 2:2, када је "Велика Србија", пред сам крај утакмице успела да изједначи. Највећи део посматрача - све сами Срби уз места и околине, одушевљени дивним голом улетели су на игралиште и почели да носе наше играче.


Након ове утакмице у Темишвару, одиграна је још једна утакмица у Араду, али су фудбалери "Велике Србије" поражени 1:4.
Одмах након гостовања у Румунији, екипа је одиграла утакмицу против НАК-а у Новом Саду. Резултат је био 2:0 у корист екипе НАК-а. Међутим већ наредне недеље "Велика Србија" се реванширала и у Београду победила екипу НАК-а резултатом 6:0. У току 1914. године, непосредно пред избијање рата "Велика Србија" је одиграла још једну утакмицу у Новом Саду против НАК-а, кога је победила резултатом 2:0.

Нема коментара:

Постави коментар